Vekselåndedrættet

Sid med hoved og ryg i en lige linie, f.eks. på en spisestuestol eller på gulvet. Luk øjnene. Læg højre hånds pege- og langfinger på centret mellem øjenbrynene og placer højre tommelfinger på højre næsebor og højre ringfinger på venstre næsebor. Åbn for højre næsebor ved at flytte tommelfingeren, tag en dyb indånding gennem højre næsebor.

Hold vejet og luk for næseboret ved at presse ind på dette med tommelfingeren. Åbn for venstre næsebor ved at flytte ringfingeren, og lad luften strømme ud gennem venstre næsebor.

Hold vejret lidt ude mens du lukker for begge næsebor. Derefter åbner du for venstre næsebor og trækker vejret ind gennem dette, luk igen for begge næsebor, mens du holder vejret inde. På den følgende udånding åbner du for højre næsebor

Du trækker altså vejret ind gennem det næsebor, du netop har ladet luften strømme ud gennem. Vekselåndedrættet kan foretages med tælling og ved, at udåndingen gøres dobbelt så lang som indåndingen, tæl f.eks. til 5 på indåndingen, tæl til 5 mens vejret holdes inde, og tæl til 10 på udåndingen.

Virkning

Denne åndedrætsteknik er umådelig virksom ved et ubalanceret nervesystem. Teknikken er med til at balancere energierne mellem de maskuline og feminine poler, hvorved større balance mellem det at give og modtage kan aktiveres. Høresansen er tilknyttet 5. chakra. Høresansen kan bevidstgøres ved følgende øvelser:

næste side


kroppens-energier.dk • Forfatter: Benthe Ploug • Tegninger: Lisbeth Frimer